Nackdelar med att flytta själv

Många idag väljer att anlita en flyttfirma för att ta hand om flytten. Det är långt ifrån alla, men de som gör detta, gör det oftast för att det helt enkelt är bekvämt. När alla lådor är packade och flyttstädningen gjord, kan det vara skönt att lämna över resten åt någon annan.

Speciella föremål som ska flyttas

Men det finns givetvis praktiska skäl till att låta en flyttfirma ta hand om transport av bohaget. Till exempel kan det vara fullt nödvändigt om man har tunga kassaskåp eller pianon som ska flyttas. Att göra det själv är svårt, tungt och kanske till och med farligt med en flyttfirma bland stockholms flyttfirmor. För att flytta piano krävs normalt en bärsele och visst mått av erfarenhet. Risken att något går fel – som antingen går ut över person eller egendom – är helt enkelt stor.

Försäkring

Något som talar för att låta en flyttfirma ta hand om jobbet är försäkringsläget. En god hemförsäkring täcker dig visserligen i både gamla och nya bostaden, samt om något går sönder under själva transporten. Hos många försäkringar gäller dock att skadorna endast täcks upp till ett antal tusen kronor. En god flyttfirma har en försäkring som täcker skador upp till stora summor. Om du har mycket dyra föremål bland bohaget – till exempel konst – bör du erbjudas en tilläggsförsäkring.

Fysisk form

Det krävs ofrånkomligen en viss fysisk nivå för att flytta själv. Åtminstone om man har lite tyngre möbler – vilket ju de allra flesta har. En stor soffa, sängar och möjligen ett större skrivbord är svårt att lyfta om man inte är i god fysisk form – och har en vän till hjälp som också är det. Att genomföra en flytt helt på egen hand är nästintill omöjligt i göteborg, om man har ett vanligt bohag med en del tyngre möbler. Här krävs helt enkelt en flyttfirma, eller god hjälp från vänner, för att det ska kunna lösas.

Ergonomi

En flyttfirma har goda erfarenheter av just det – att flytta bohag. Lärdomar som kommer med den här erfarenheten är hur man bör lyfta möblerna, och vilka positioner man bör arbeta i för att skona kroppen så långt det går. Ska man flytta själv har man troligtvis inte samma erfarenhet och därmed inte fått de lärdomar som kan rädda en från en dålig rygg. Om man inte anlitar en flyttfirma bör man se till att på förhand läsa på lite om hur man bör arbeta med kroppen.

Tidskrävande

Det går inte direkt att förneka att en flytt är tidskrävande. Hur tidskrävande den blir beror givetvis på bohagets storlek och avståndet mellan den gamla och den nya bostaden.

 

Många resonerar som så att eftersom flyttjänster nu omfattas av rutavdraget, är det bättre att lägga tiden på annat. Om man kan se till att jobba några extra timmar istället, kan man till och med nästan gå jämt ut (beroende på ens lön givetvis). Om man har den möjligheten är det en fråga om vad man föredrar – att jobba lite mer, eller att sköta flytten själv. Många skulle argumentera för att det är bättre att låta någon med erfarenhet sköta flytten.